Övervakningskameror

En övervakningskamera är en kamera som monteras på utvald plats med syfte att övervaka denna plats via en (ofta) närliggande central. Centralen består av en skärm, ofta flera om det förekommer fler kameror, från vilken man kan se en direktsänd bild från kameran och vad den filmar. Materialet som filmas av kameran kan även spelas in och i efterhand, om så behövs, spelas upp och granskas. Övervakningskameror är vanligast i situationer som innefattar uppdrag om att övervaka och säkerställa utvalda platser.

Modellerna är många och i regel utsedda för olika saker. De flesta av oss kan snabbt rabbla upp vardagliga sammanhang som innebär säkerhetsförebyggande åtgärder i form av övervakningskameror. Vid bankomater, i köpcentrum, utanför anstalter, på motorvägssträckor, vid trafikljus och på bussar är enbart några få ställen där de förekommer. Ofta märker vi de knappt och kan lätt förvånas över hur diskreta de kan vara och på vilka platser de monteras. Och något som börjar bli allt vanligare är att privatpersoner vill nyttja de.

Under de tio senaste åren har inbrotten i svenska hem dessvärre ökat. Detta är förargligt men har visserligen gynnat säkerhetsföretag i form av ökad larmförsäljning till privatpersoner. Larmen är ofta lätta att beställa och levereras direkt till dörren, ibland med gratis installation av personal. Många av dessa larmpaket, beroende på företag, innehåller just en eller flera övervakningskameror. Men i och med detta kräver ett stort ansvar. Man måste, som privat ägare av en eller flera övervakningskameror, följa de allmänna regler och lagar som föreskriver användandet av övervakningskameror. Enligt lagen om allmän kameraövervakning får man inte som privatperson övervaka platser där allmänheten har tillträde. Att montera kameror som övervakar inuti ditt hem är alltså mindre komplicerat. Planerar du dock att montera kameror som övervakar din tomt så har du, enligt länsstyrelsen, skyldighet att informera om detta. Enligt brottsförebyggande rådet är det ett krav att skylta med detta ordentligt då den avskräckande effekten ofta är mycket stark.