Säkerhetsdörrar

säkerhetsdörrEftersom att vårt hem är det ställe där vi förvarar majoriteten av våra ägodelar är det även ett ställe vi vill skydda effektivt. Och med tanke på den ökande brottsstatistiken, speciellt i storstadslägenheter, vill fler och fler förebygga eventuella inbrott i form av bland annat säkerhetsdörrar.

En säkerhetsdörr är en form av tamburdörr som har otroligt höga säkerhetskrav. Ofta väcks diskussioner kring själva materialet på dörren, då den i regel kan tillverkas i olika material, bland annat trä och stål. De flesta tycks tro att stål skulle vara det självklara valet då detta vid första tanke känns som ett mer inbrottssäkert material. Men faktum är trä- och ståldörrar håller samma standard vad gäller säkerheten. Det finns dock andra aspekter som kan vara avgörande när man ska välja material på säkerhetsdörr. En fördel med trädörr är att den hjälper till att hålla värmen i bostaden till skillnad från stål som binder kyla. En trädörr är även lättare att anpassa efter specialmått och man kan också klä den i olika material.

Säkerhetsdörrar delas in i olika klasser, beroende på just säkerhetsnivå. De sorteras och klassificeras numera efter inbrottsklassen RC 3 som förankras i den europeiska standarden för inbrottssäkra dörrar. Denna är allomfattande och därmed väldigt pålitlig. Det finns en mängd olika designer och modeller som alla produceras på olika sätt och innehar olika egenskaper för ett säkrare hem. Innan man investerar i en säkerhetsdörr bör man även undersöka certifikat och tillverkningskontroll gällande dörren. Detta innebär att man ska säkerställa att dörren är certifierad och uppfyller de krav som en säkerhetsdörr bör, och som man själv anser som väsentliga. Några viktiga aspekter att ha i åtanke är dörrens prestation gällande bl.a. brandgastäthet, brandklassning, ljudklassning och givetvis inbrottsklassning. Dessa är viktiga faktorer som din blivande säkerhetsdörr bör klarar av för att uppfylla dina förväntningar.

Alternativ vid byte av ytterdörr

Ytterdörrar är något som varje hus, lägenhet och övriga byggnader består av. Dessa kan dock variera stort när det kommer till allt från storlek, utseende, kvalitet, och så vidare. Vi ska i denna text ta och undersöka olika typer av dessa dörrar lite närmare.

Alla ytterdörrar har gemensamt att de måste vara tåliga, detta för att kunna klara alla de olika typer av svåra väderförhållanden som de kan utsättas för. Detta kan bland annat handla om kraftiga stormar, regnoväder, snöstormar, med mera. Traditionellt sett var bruna och tjocka ytterdörrar av trä det vanligaste, men detta är något det blivit ändring på, och numera finns det ytterdörrar i alla tänkbara färger, former och material.

Självklart är det upp till var och en att välja en ytterdörr som de känner sig nöjda med, men det är ett val som kanske inte alltid är helt lätt just eftersom det finns ett sådant väldigt urval av dessa att välja bland. Numera är det långt ifrån alla ytterdörrar som är gjorda av trä, utan nu finns här en väldig massa typer av material att välja bland, däribland glasfiber, komposit, aluminium och stål. Alla dessa har sina fördelar, men just stål är det som är det starkaste, och är alltså bra för att förhindra inbrott och liknande.

Ytterdörrarna kan som sagt även vara utformade på olika sätt. Beroende på hur stor dörröppning man har kan det i vissa fall till exempel lämpa sig bättre med en pardörr än med en vanlig enkeldörr. Dessutom varierar dörrarna på så sätt att det hos vissa finns fönster, de kan vara höger eller vänsterhängda, ha brevinkast, och så vidare. Man kan också välja till en hel del tillbehör till dem. Det finns här alltså väldigt många olika alternativ att välja bland, och det är en bra ide att fördjupa sig lite extra i detta innan man bestämmer sig för en viss typ av ytterdörr.